Style Rambut Pendek Lelaki, Paling Popular 2024

Style rambut pendek lelaki yang menjadikan anda lebih sejuk dan kacak automatik!

Memberi perhatian kepada penampilan dari kepala ke kaki bukan sahaja wajib bagi wanita, tetapi juga lelaki. Baik untuk lelaki, penampilan rambut adalah aspek utama yang mesti dipertimbangkan.

Kerana percaya atau tidak, gaya rambut tertentu boleh membuat anda kelihatan lebih kacak!

Ramai yang berfikir bahawa gaya rambut lelaki sama seperti itu. Tetapi jangan salah, ternyata terdapat begitu banyak gaya rambut untuk lelaki.

Tetapi, apa yang kekal sebagai prima donna adalah potongan rambut pendek. Ya, selain mempunyai lebih banyak pilihan gaya, potongan rambut pendek lelaki juga abadi.

Style Rambut Pendek Lelaki, Paling Popular 2024

Model style rambut pendek lelaki mempunyai banyak kelebihan, yang tidak terhad kepada umur. Semua orang boleh mencubanya, dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Tidak hairanlah, jika potongan rambut pendek semakin mendapat permintaan setiap tahun.

Mahukan potongan rambut tetapi bosan dengan gaya seperti itu?

Jangan risau, di sini Rukita memberikan beberapa rujukan kepada model potongan rambut pendek lelaki yang boleh dicuba. Dijamin untuk menjadikan penampilan lebih sejuk!

1. Style Rambut Pendek Lelaki Buzz Cut

Style rambut pendek lelaki Buzz adalah potongan rambut yang mempunyai ciri nipis. Nah, biasanya potongan rambut ini digunakan secara meluas untuk lelaki anggota tentera.

Eits tetapi tidak membuat kesilapan, potongan rambut ini juga boleh digunakan oleh orang awam.

Potongan rambut lelaki pendek ini sesuai untuk anda yang mahukan gaya rambut tanpa banyak penjagaan tetapi mengekalkan penampilan yang bergaya.

2. Style Rambut Pendek Lelaki High and Tight

Tinggi dan ketat adalah gaya rambut yang sangat pendek dengan bahagian belakang dan sisi dicukur. Sementara itu, bahagian atas sengaja dibuat lebih lama.

Kelebihan potongan rambut ini ialah anda boleh menyesuaikan berapa lama rambut berada di bahagian atas. Bukan itu sahaja, potongan rambut ini juga boleh memberikan kesan yang kemas.

3. Style Rambut Pendek Lelaki Caesar cut

Potongan Caesar adalah potongan rambut klasik yang masih dalam permintaan oleh ramai lelaki hari ini. Potongan rambut ini mempunyai ciri rambut rata di bahagian atas, belakang, dan sisi, dengan bangs tambahan di bahagian depan dengan potongan rata.

Potongan rambut ini bukan sahaja boleh digunakan untuk anda yang mempunyai rambut lurus. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan untuk rambut kerinting.

4. Quiff

Anda boleh menggunakan quiff jika anda mahu potongan tanpa mencukur kepala anda. Biasanya, quiffs mempunyai panjang di bahagian belakang dan sisi, tetapi kebanyakan kelantangan berada di bahagian depan.

Ternyata potongan rambut pendek lelaki ini telah popular sejak tahun 50-an. Tetapi jangan salah, anda benar-benar boleh menyesuaikan potongan rambut ini kepada gaya yang lebih moden.

5. Style Rambut Pendek Lelaki French Crop

Sekiranya ini, bagaimanapun, potongan rambut yang menjadi viral kemudian. Tanaman Perancis mempunyai ciri rambut pendek di bahagian belakang dan sisi, dengan sedikit pinggir. Ia mestilah panjang yang sama untuk mencipta penampilan yang kemas.

Pernah melihat gaya rambut Park Seo-joon dalam filem “Itaewon Class”? Nah, itulah yang selalu kita kenali sebagai potongan rambut tanaman Perancis.

6. Comb Over

Mahukan potongan rambut yang mudah tetapi memberi kesan maskulin? Anda boleh mencuba sikat di atas potongan rambut.

Pada asasnya, potongan rambut ini hanya menyikat rambut ke satu sisi kepala yang menjadikan kelantangan di bahagian atas kepala kelihatan penuh.

Untuk menjadikannya lebih sejuk, anda boleh menggabungkannya dengan potongan rambut lain, contohnya, pudar yang boleh memberikan kesan yang lebih moden.

7. Style Rambut Pendek Lelaki French Crop Crew Cut

Pendek dan ringkas adalah istilah yang sesuai untuk menggambarkan potongan rambut yang dipotong krew. Potongan krew biasanya mempunyai ciri-ciri rambut yang lebih panjang di garis rambut depan.

Gaya rambut ini juga abadi dan sesuai untuk digunakan oleh sesiapa sahaja.

8. Style Rambut Pendek Lelaki Cut Ivy League

Ingin menggunakan potongan rambut yang memberikan kesan yang pintar dan kemas? Ivy league adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Pada asasnya, potongan rambut ini hampir sama dengan gaya potong krew. Walau bagaimanapun, perbezaannya ialah ivy liga mempunyai rambut dengan kelantangan yang kurang di bahagian atas dan lebih pendek di sisi. Potongan rambut ini menjadi popular di antara mereka oleh selebriti terkenal, iaitu Ryan Gosling.

9. Style Rambut Pendek Lelaki Pompadour

Pompadour adalah potongan rambut retro. Potongan rambut ini sesuai untuk anda yang mempunyai bentuk muka bujur.

Biasanya, potongan rambut ini memerlukan bantuan pomade untuk menjadikannya kelihatan menarik, besar dan bergaya. Pompadour juga boleh memberikan kesan yang sejuk dan maskulin.

10. Undercut

Style rambut pendek lelaki undercut adalah potongan rambut terpopuler di Indonesia. Pasalnya, nih, potongan rambut ini nggak pernah gagal. Nggak heran, jika banyak pria yang menjadikan undercut sebagai potongan rambut andalannya.

Undercut sendiri adalah teknik memotong rambut untuk memberikan dimensi tipis di bagian samping. Sementara itu, bagian bawah rambut dicukur pendek, dan di bagian atas rambut dibiarkan tebal.

11. Style Rambut Pendek Lelaki Fade Cut

Satu potongan rambut yang mempunyai banyak jenis ialah potongan pudar. Ya, anda boleh menyesuaikan jenis potongan mengikut keperluan anda, mulai dari rendah, pertengahan, hingga pudar tinggi.

Sebenarnya, potongan pudar adalah sejenis potongan yang memberikan kesan penggredan pada ketebalan rambut dan kulit kepala.

Potongan terpendek adalah dari leher dan perlahan-lahan menjadi lebih tebal di bahagian atas kepala. Potongan pudar juga termasuk dalam jenis potongan rambut lelaki pendek yang fleksibel dan digabungkan dengan pelbagai model lain.

12. Style Rambut Pendek Lelaki Short Spiky Hair

Rambut berduri pendek adalah potongan rambut yang mempunyai sentuhan tersendiri pada tahun 90-an.

Biasanya potongan rambut lelaki ini mempunyai ciri bahagian atas yang kelihatan lebih panjang dan sisi dan belakang dibuat lebih pendek.

Potongan rambut ini sangat sesuai untuk kebanyakan jenis rambut, selagi rambut tidak terlalu panjang.

13. Bowl Cut

Style rambut pendek lelaki adalah salah satu potongan rambut pendek. Seperti namanya, potongan mangkuk adalah potongan rambut yang kelihatan seperti mangkuk, sehingga mencipta rupa yang sangat bulat.

Biasanya, dalam potongan rambut pendek lelaki ini mempunyai ciri-ciri pinggir lurus dan seluruh rambut adalah panjang yang sama di sekelilingnya. Potongan rambut jenis ini akan memberikan kesan yang comel.

14. Two Block Haircut

Satu lagi, jenis potongan rambut yang tidak memerlukan banyak penjagaan ialah potongan rambut dua blok. Potongan rambut dua blok mempunyai ciri rambut nipis di sisi dan belakang, manakala rambut di bahagian atas kekal panjang.

Potongan rambut ini sesuai untuk anda yang sering melakukan banyak aktiviti. Kerana, potongan rambut ini anti-kultus!

15. Style Rambut Pendek Lelaki Canon Cut

Potongan meriam adalah potongan rambut gaya tentera. Jenis potongan rambut pendek ini menunjukkan sebahagian daripada rambut di sebelah kepala yang sangat pendek, malah hampir botak. Sementara itu, rambut atas mempunyai panjang hanya 5-7 cm.

16. Induction Cut

Jika anda ingin mempunyai rambut yang sangat pendek, tetapi itu tidak bermakna botak anda boleh membuat potongan induksi sebagai pilihan. Potongan induksi juga sering dirujuk sebagai pemotongan sifar.

Kelebihan yang terdapat dalam potongan rambut pendek seorang lelaki ini ialah penjagaan yang diperlukan tidak terlalu banyak. Sangat sesuai untuk anda yang anti-rumit!

17. Natural short textured hair

Rambut bertekstur pendek semulajadi adalah potongan yang mengekalkan rambut bertekstur semula jadi pendek. Potongan jenis ini akan menjadikan rambut kelihatan lebih tebal dan kenyang.

18. Preppy cut

Potongan preppy sesuai untuk anda yang mempunyai rambut nipis. Sebabnya, dengan bangs menunjuk ke atas akan memberikan rambut anda rupa yang lebih besar. Jadi, rambut anda akan kelihatan lebih tebal.

19. Comma hair

Ingin mencuba potongan rambut gaya Korea? Tidak apa-apa, anda boleh mencuba potongan rambut koma. Seperti namanya, potongan rambut koma mempunyai bentuk melengkung seperti koma.

Ciri rambut koma ialah rambut yang keriting di satu sisi. Psst… koma hari ialah jenis potongan rambut pendek lelaki Korea yang terkini dan paling popular. Mesti cuba!

20. Edgar haircut

Potongan rambut Edgar mempunyai potongan rambut lurus yang dipotong di sekeliling kepala dengan sisi yang berbeza dan menggabungkan gaya pudar yang tinggi.

Potongan rambut lelaki pendek jenis ini boleh memberikan kesan edgy dan menjadikan anda kelihatan lebih muda. Berminat untuk mencubanya?

Jom, Baca!

Style Rambut Pendek Lelaki Smart

21. Burst fade

Burst fade adalah sejenis potongan rambut yang meruncing di sekitar telinga dan belakang kepala, mewujudkan rupa rambut yang bulat atau berbentuk seperti separuh bulatan.

Jenis potongan rambut ini fleksibel, jadi anda boleh menggunakan pudar pecah dengan pelbagai panjang, gaya, dan tekstur.

Leave a Comment