Style Rambut Lelaki Korea (Pendek, Panjang, Terkini) 2024

Gaya rambut lelaki Korea ini telah lama popular, walaupun sejak tahun 90-an. Bagi sesetengah orang, rupa rambut berpisah tengah ini bahkan kelihatan ketinggalan zaman dan kelihatan geeky.

Malah, ini kerana anda tidak menggayakan rambutnya dengan betul.

Style Rambut Lelaki Korea Terkini, Pasti Kacak!

Ingin tahu tentang jenis gaya rambut lelaki Korea yang popular? Bukan sahaja satu atau dua gaya rambut, tetapi terdapat 18 gaya rambut lelaki Korea yang menjadi trend dan telah dipopularkan oleh oppas Korea Selatan.

Sekiranya anda ingin kelihatan kacak di hadapan menghancurkan anda, anda benar-benar boleh mencuba gaya rambut lelaki Korea di bawah. Lengkap dengan cara mengaturnya untuk memudahkan anda, Sob!

1. Style Rambut Lelaki Korea MIDDLE PART

Pertama, anda mesti mempunyai kelantangan rambut sederhana untuk mencuba gaya rambut lelaki Korea ini.

Minta tukang gunting rambut membuat potongan rambut yang lebih panjang dengan lebih banyak kelantangan di bahagian depan sebagai bangs.

Style rambut lelaki Korea Bangs hendaklah menutup kawasan dahi sepenuhnya. Kemudian, hanya susun menggunakan pomade atau lilin dan pengering rambut.

2. TWO BLOCK

Jika anda mempunyai rambut lurus dan tidak mahu mempunyai gaya rambut lelaki Korea yang mesti digayakan dengan rumit, maka anda boleh mencuba potongan dua blok.

Style rambut lelaki Korea ini dipanggil dua blok kerana rambut anda akan dibahagikan kepada dua gaya pemotongan, iaitu potongan super pendek dari nape ke bahagian atas telinga dan potongan panjang dari bahagian atas telinga ke bahagian atas kepala.

Sebab mengapa dua blok juga merupakan gaya rambut lelaki Korea yang paling digemari adalah kerana ia sesuai untuk pelbagai bentuk muka. Sebagai contoh, anda mahukan dua blok dengan bangs panjang, jelas anda boleh.

Tetapi bagi anda yang ingin kelihatan lebih preppy, anda boleh mengaturnya untuk membentuk quiff.

3. SHADOW PERM

Gaya rambut lelaki Korea yang menjadi popular sejak kemunculan K-drama Goblin lakonan Lee Dong Wook adalah perm bayangan.

Betul, wanita jatuh cinta dengan gaya rambut lelaki Korea yang keriting licin dan besar, manakala lelaki juga diilhamkan untuk menggayakan keriting semula jadi mereka dengan potongan perm yang lebih kemas.

4. Style Rambut Lelaki Korea MESSY HAIR

Sesetengah orang berfikir bahawa gaya rambut lelaki Korea sentiasa kelihatan kemas tanpa sehelai rambut yang kelihatan kusut. Ia tidak salah, tetapi terdapat juga gaya rambut lelaki Korea yang sengaja kusut untuk kelihatan sejuk. Rambut kucar-kacir adalah tulang belakang ramai lelaki Korea apabila mereka melepak.

Ramai juga yang menggelarkan style rambut lelaki Korea ini sebagai rambut anak anjing kerana rambut kelihatan lebih besar kerana tekstur rambut lebih pelbagai.

Untuk inspirasi, korang boleh saksikan rambut Lee Min Ho yang kucar-kacir dalam K-drama Legend of the Blue Sea dan Ahn Hyo Seop dalam filem Dr. Romantic 2.

5. SLIDE BANGS

Gaya rambut lelaki Korea ini pasti diketahui oleh orang ramai, terutamanya sejak puncak popularitinya pada tahun 2010-an. Nah, gaya rambut bangs sisi sesuai untuk lelaki dengan bentuk muka bujur atau kawasan dahi yang besar.

Gaya rambut bangs sisi Korea sinonim dengan gaya rambut Kim Soo Hyun dalam K-drama My Love from The Star, Park Hae Jin in in Cheese in the Trap, dan terbaharu oleh Kim Seon Ho dalam filem Start-Up.

Jika anda lihat, variasi bangs sisi ini tidak perlu menutup seluruh dahi anda, anda juga boleh meninggalkan sedikit bahagian dahi untuk terdedah, seperti bangs sisi Han Ji Pyeong dalam Start-Up.

6. Style Rambut Lelaki Korea SLICKED BACK

Rambut anda cukup panjang tetapi sekali lagi malas kepada tukang gunting rambut? Ambil mudah, anda masih boleh kelihatan formal dan kemas dengan gaya rambut lelaki Korea yang dipanggil slicked back. Dilihat dari hadapan, gaya rambut lelaki Korea ini kelihatan seperti gaya quiff, tetapi kelihatan lebih mudah dan moden. Jelas kerana anda tidak perlu membuat bentuk gelombang atau membuat rambut anda berdiri.

Gaya rambut lelaki Korea yang licin ini sering digunakan oleh idola K-pop seperti Super Junior’s Siwon dan Big Bang’s TOP.

Jika anda mahukan rupa formal tetapi tidak terlalu kaku, anda boleh membuat gaya rambut lelaki Korea untuk membentuk rambut belakang yang licin menggunakan jari anda.

7. PREPPY HAIRSTYLE

Bagi anda yang mempunyai rambut nipis dan lurus, maka gaya rambut preppy akan menjadi gaya rambut lelaki Korea anda pilihan.

Seperti namanya, gaya rambut lelaki Korea gaya rambut preppy ini sesuai untuk anda yang suka kelihatan profesional, contohnya apabila pergi ke mesyuarat dengan pelanggan atau pergi ke pejabat.

Potongan rambut dibuat sedikit lebih panjang di bahagian atas dan depan untuk membentuk bangs. Walau bagaimanapun, bangs tidak perlu menutup dahi anda sepenuhnya.

Sebagai contoh, rambut Lee Jong Suk dalam K-drama While You Were Sleeping. Gaya rambut lelaki Korea ini sangat mudah untuk anda tata, ia tidak memerlukan pengering rambut atau banyak masa.

8. Style Rambut Lelaki Korea CURTAIN HAIR

Sedikit berbeza dengan gaya rambut berpecah tengah klasik, rambut langsir adalah gaya rambut lelaki Korea yang lebih moden tetapi masih terdapat kesan sekolah lama yang dipaparkan.

Korea Selatan bukanlah tempat asal gaya rambut ini kerana ia sebenarnya dipopularkan oleh pelakon Hugh Grant dalam filem Notting Hill pada tahun 1999.

Walau bagaimanapun, rambut langsir juga telah menjadi gaya rambut lelaki Korea yang sangat popular terima kasih kepada idola dan pelakon seperti BTS’s Jin dan Park Bo Gum.

Pastikan bahagian tepi rambut, terutamanya jambang, dipotong dengan kemas. Kemudian, berpecah rambut ke tengah. Anda boleh menggunakan sikat bulat, penanda aras dan pengering rambut untuk menggayakan rambut langsir ini.

9. MESSY BANGS

Nah, jika rambut yang tidak kemas ini kelihatan sejuk di seluruh rambut, ia berbeza dengan gaya rambut lelaki Korea yang dipanggil bangs yang tidak kemas. Gaya rambut lelaki Korea ini adalah pilihan golongan muda kerana ia berjaya membuat rupa kebudak-budakan tanpa kelihatan kebudak-budakan.

Sesetengah orang juga menganggap gaya rambut lelaki Korea ini sebagai gabungan sempurna budak lelaki yang baik dan rupa budak lelaki yang buruk! Perkara yang paling penting ialah anda mempunyai rambut yang cukup panjang di bahagian depan untuk membentuk bangs yang menutup dahi.

Agar gaya rambut lelaki Korea ini dibentuk dengan sempurna, adalah idea yang baik untuk meminta tukang gunting rambut membentuk lapisan pada bangs rambut.

10. Style Rambut Lelaki Korea THE DANDY

Gaya rambut lelaki Korea ini dinamakan sebagai dandy kerana ia kelihatan bergaya, bergaya, tetapi masih kemas. Hampir sama dengan potongan dua blok, potongan dandy mengikut garis kepala lebih daripada potongan dua blok yang dibuat lebih besar di bahagian atas kepala.

Jadi, bahagian tepi dan belakang rambut akan dilicinkan mengikut bentuk kepala.

Sementara itu, bahagian hadapan akan dibiarkan lebih panjang untuk membentuk bangs sederhana. Gaya rambut lelaki Korea yang dipopularkan oleh Park Bo Gum dan EXO’s D.O., kelihatan sangat muda dan kemas, sesuai untuk semua peringkat umur.

Gaya rambut lelaki Korea ini juga sangat mudah digayakan.

Jom, Baca!

Fesyen Rambut Lelaki yang Bergaya

11. Style Rambut Lelaki Korea SHORT CURLS

Pernah menonton K-drama Boys Over Flowers lakonan Lee Min Ho? Sekiranya ada, anda pasti tidak akan dapat melupakan gaya rambut lelaki Korea Lee Min Ho yang dibuat dalam keriting panjang. Nah, pastinya sangat sukar untuk menggayakan keriting panjang ini setiap hari. Caranya, anda boleh mencuba gaya rambut lelaki Korea keriting pendek, atau keriting pendek.

Bagi anda yang mempunyai rambut lurus secara semula jadi, anda boleh menggunakan penanda aras untuk membentuk keriting ini, atau memilih perm untuk keriting kekal.

Leave a Comment