10+Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung yang Stylish

Bukan sahaja pakaian dan solek adalah aspek utama penampilan sokongan, cermin mata untuk muka bulat dan bertudung adalah salah satu aksesori yang tidak kurang pentingnya.

Selain daripada menjadi alat bantuan penglihatan, cermin mata sangat mempengaruhi penampilan, anda tahu!

10 Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung

Bagi anda yang mempunyai muka bulat, saya telah merumuskan 10 model cermin mata untuk muka bulat dan bertudung yang boleh menjadi rujukan.

Ayuh, lihat ulasan penuh 5 model cermin mata untuk muka bulat dan bertudung di bawah!

1. Cermin Mata D Frame

Bentuk cermin mata ini boleh menutup pipi yang mengandungi, supaya muka akan kelihatan lebih nipis. Di samping itu, model cermin mata ini juga akan menjadikan wajah kelihatan muda.

Jika anda mendapati bingkai segi empat tepat atau persegi kelihatan membosankan, anda boleh mencuba bingkai D. Cermin mata model ini sebenarnya hampir sama dengan segi empat tepat, cuma bahagian bawahnya melengkung sedikit supaya ia membentuk huruf terbalik D.

Cermin mata ini akan memberikan kesan moden dan bergaya, sesuai digabungkan dengan gaya apa pun. Bagi pemilik muka bulat, cermin mata model ini boleh menjadikan pipi kelihatan lebih nipis.

2. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung Wayfarer

Bagi anda yang ingin kelihatan meruncing apabila memakai cermin mata, bentuk wayfarer ini boleh menjadi salah satu pilihan yang tepat.

Cermin mata ini adalah gabungan cermin mata persegi dan cermin mata D Frame. Oleh itu, cermin mata ini mempunyai sudut atas yang sedikit persegi, tetapi di bahagian bawahnya adalah bulat.

Cermin mata Wayfarer pertama kali dibuat oleh jenama RayBan dan dipopularkan oleh Mary Kate. Wayfarer boleh menjadi pilihan cermin mata untuk muka bulat kerana bentuknya yang luas dan persegi, jadi ia membezakan bentuk muka bulat

Walau bagaimanapun, model cermin mata ini juga sesuai untuk semua bentuk muka, anda tahu. Kesan pertama apabila melihat cermin mata ini bergaya dan berkelas.

3. Cermin Mata Square

Cermin mata untuk muka bulat dan bertudung dengan bingkai kotak ini bisa menjadi salah satu pilihan buat Anda yang memiliki wajah bulat, nih. Dengan desain bingkai kotak, wajah kamu akan terlihat lebih tirus dari biasanya.

Cermin mata segi empat tepat atau segi empat tepat adalah salah satu model terlaris. Sebabnya ialah model itu mudah dan sesuai untuk semua bentuk muka, termasuk muka bulat.

Bingkai bentuk persegi akan memberikan ilusi muka yang lebih panjang dan meruncing. Untuk menjadikannya kelihatan berkelas dan tidak membosankan, anda boleh memilih cermin mata segi empat tepat dengan bingkai gelap, seperti hitam, coklat gelap atau maroon.

4. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung Cat Eye

Cermin mata dengan bentuk atas bingkai yang cenderung meruncing boleh menjadi pilihan anda untuk kelihatan menarik.

Model cermin mata yang satu ini akan menjadikan muka bulat lebih kukuh supaya penampilan akan menjadi lebih menarik.

Model cermin mata ini telah lama menjadi kegemaran pemilik muka bulat. Seperti namanya, bentuk cermin mata ini kelihatan seperti mata kucing yang meruncing di hujungnya. Ilusi yang dicipta ialah pipi menjadi lebih nipis dan dagu lebih runcing.

Cermin mata kucing lebih sesuai untuk wanita, sama ada mereka memakai tudung atau tidak. Dengan memakai cermin mata ini, penampilan kelihatan lebih pintar dan bergaya.

5. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung Oval Frame

Cermin mata dengan bingkai bulat kini juga menjadi trend. Walaupun berbentuk bulat, model cermin mata ini tidak akan menjadikan muka kelihatan bulat jika pemilihan betul.

6. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertutung Oversized Frame

Satu model cermin mata untuk muka bulat dan bertudung yang pernah popular ialah cermin mata bersaiz besar. Sebenarnya, model cermin mata ini telah wujud sejak tahun 50-an dan dipopularkan oleh jenama besar seperti Gucci ke Dior.

Fungsi cermin mata ini biasanya bergaya dan sangat sesuai dipakai ke pantai. Bentuk bingkai yang besar akan memberikan ilusi wajah yang kelihatan lebih nipis dan lebih panjang.

Bagi anda yang mempunyai muka bulat, pilih bingkai nipis dengan warna gelap atau telus, ya!

7. Cermin Mata Geometri

Bosan dengan model cermin mata yang sama? Ayuh, tukar gaya anda dengan menggunakan cermin mata geometri.

Cermin mata geometri datang dalam bentuk yang unik, heksagon. Mungkin ramai orang berfikir bahawa bentuknya kelihatan pelik, walaupun cermin mata geometri boleh menjadi pilihan bagi anda yang mempunyai muka bulat, anda tahu.

Sudut pada cermin mata akan kelihatan berbeza dengan muka bulat. Di samping itu, cermin mata ini akan mengalih perhatian orang dari kawasan mata anda.

Untuk menjadikannya lebih baik, pilih cermin mata geometri dengan bingkai logam emas perak.

8. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung Aviator Frame

Seperti namanya, gogal aviator atau navigator memang digunakan oleh juruterbang tentera. Tetapi seiring dengan zaman, cermin mata aviator mula menembusi dunia fesyen. Terutama selepas dipopularkan oleh Tom Cruise dalam filem Top Gun.

Bentuk cermin mata ke bawah lebar sesuai untuk pemilik muka bulat, persegi atau jantung. Penampilan anda akan kelihatan lebih sejuk jika anda memilih warna kanta gelap seperti hitam, merah gelap, hijau gelap atau biru laut.

9. Browline Frame

Mahu kelihatan lebih segar dan bergaya? Cermin mata browline boleh menjadi pilihan anda. Ciri-ciri cermin mata ini ialah ia mempunyai bingkai tebal di bahagian atas (di sepanjang kening) dan nipis di bahagian bawah.

Walaupun modelnya mudah, bingkai bawah nipis akan menjadikan pipi kelihatan lebih nipis. Cermin mata browline sesuai untuk lelaki dan wanita. Terutama wanita yang suka gaya kasual dan kebudak-budakan!

10. Cermin Mata untuk Muka Bulat dan Bertudung Big Cat Frame

Model cermin mata kucing besar ini seperti menggabungkan mata kucing dan cermin mata bersaiz besar. Bentuk bingkai besar dengan hujung atas runcing akan menjadikan penampilan anda kelihatan bergaya.

Model cermin mata ini lebih sesuai untuk wanita yang suka gaya kasual tetapi masih mahu kelihatan mewah. Untuk menjadikannya kelihatan lebih sejuk, pilih kanta berwarna gelap dengan bingkai nipis.

Leave a Comment